La Fundació Privada Viarany és una entitat sense ànim de lucre promoguda per la Institució Teresiana, associació internacional de laics. La missió de la Institució Teresiana és possibilitar el diàleg entre el transcendent i la cultura, que es concreta en la promoció de la dignitat de la persona a través de l’educació i de la cultura, mitjançant projectes socioeducatius i socioculturals a tot el món.
La Fundació Viarany neix com a espai de diàleg entre persones i grups compromesos en la construcció de la vida quotidiana on es posen en joc els valors, s’accepten els seus reptes, es demanen respostes i es construeix la història. Des d’aquesta perspectiva, treballa per generar processos que facin possible una ciutadania oberta en els diferents sistemes de valors, amb consciència crítica, amb tarannà solidari i amb obertura compromesa al món, especialment a les realitats socials i culturals amb mancances bàsiques per al desenvolupament integral de les persones que formen part. L’acció educativa, la intervenció sociocultural, el suport a la família i la mediació cultural són, entre uns altres, els seus camps específics d’actuació, tots ells viscuts des d’una concepció transcendent de la vida i de les persones.
La Fundació Privada Viarany està registrada amb el número 2128 a la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
El Centre Obert Passatge neix d’un projecte anterior del Centre Passatge (centre avui dia tancat) que estructurava una iniciativa que funcionava des d’abans de 1998 com a reforç escolar. Aquesta iniciativa posava en contacte a persones voluntàries amb nens amb necessitats de reforç escolar i amb pocs recursos econòmics.
El curs 2004-2005 s’elabora el projecte Immigració i Cultura que sistematitza el reforç escolar i millora el contacte amb els centres docents. El curs 2005-2006, es veu la conveniència d’augmentar l’horari d’atenció als menors, passant d’una hora de reforç escolar a una hora i mitja o dues, segons els casos. També se sistematitza el diàleg amb els centres docents enviant informes sobre l’evolució dels menors. El curs 2007-2008 s’incorpora el projecte al Programa Proinfància de l’Obra Social La Caixa. Això permet comptar amb una persona contractada i fer un treball de recerca i assessorament sobre els centres oberts. Així, es va constatar la conveniència de crear un centre obert en el Districte de l’Eixample de Barcelona, tenint en compte que no existia cap (actualment, segueix sent l’únic centre obert del Districte més poblat de la ciutat). El curs 2007-2008 es van realitzar les gestions per aconseguir el reconeixement oficial com a centre obert, el primer a l’Eixample,i va quedar registrat com a tal amb el número de servei social S07454 (RESES).
A partir del curs 2008-2009 es comença a funcionar com Centre Obert, atenent a 40 menors en situació de risc social amb personal contractat, voluntaris i estudiants en pràctiques. Durant els cursos 2011-2012, 2012-2013 i 2013-2014 es realitza una reformulació interna del projecte educatiu i de l’organització de l’equip i de les activitats, per sistematitzar la tasca educativa mitjançant els programes socioeducatius i el seguiment individual dels menors atesos, així com de les seves famílies. El curs 2013-2014 es canvia el nom del servei a Centre Obert Eixample, destacant el territori d’actuació, i es trasllada als locals de l’Institut Jaume Balmes, al carrer Pau Claris, 121.
A partir del 2015 s’està en un procés de canvi impulsat per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, òrgan competent en la protecció de la infància a Catalunya, perquè els Serveis de Centres Oberts esdevinguin els nous “Serveis d’Intervenció Socioeducativa“.
El Projecte Educatiu de Centre marca els objectius i la metodologia; i es concreta en els Programes Socioeducatius.